Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2K90
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121S6

Култура - традиционни културни празници, паметници на културата

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 02.09.2021

Община Стражица  има богато културно-историческо наследство. На територията на общината са регистрирани 75 НКЦ в 22-те населени места. За обекти с национално значение са могилите, останките от манастири, църкви и др. От 2021 година Художествена галерия гр. Стражица  е със статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Най-ново време с национално значение.

На територията на община съществуват множество военни паметници, братски могили, параклиси, бюст паметници, които засвидетелстват паметта на героите. С особена тържественост се отбелязват годишнините от Чаирската битка/Малката Шипка/ при с. Камен, подвига на героите в мирно време д-р Стефан Черкезов в с. Виноград и матроса Старшина I степен Димитър Атанасов Димитров в с. Сушица.

Общината разполага с Изложбени зали в които е изложен част от богатият фонд на Художествената галерия - 546 живописни творби, 93 скулптури, 240 графики, 28 творби от приложния раздел. Сред особено ценените експонати са творбите на Илия Петров, Никола Манов, Владимир Димитров - Майстора, Димитър Казаков, Йоан Левиев, Михалис Гарудис, Васил Стоилов, Енчо Пиронков, Катя Гецова. В една от изложбените зали са  експонирани част от експонатите на Общинската музейна сбирка/колекция/.  По тематичен обхват колекцията включва археологически и етнографски предмети, документи, снимки, монети, датирани от различни епохи – от праисторическа, тракийска, римска, средновековна, възраждане и ново и най-ново време, както и ръкописи и авторски книги с исторически изследвания на краеведа Харалаби Проданов.

В с. Сушица  се разполага музейна сбирка  Старшина I степен Димитър Атанасов Димитров, разположена в родната му къща.

В читалищата на територията на общината са организирани етнографски сбирки, най-богатите от тях са в читалищата в с. Сушица и с. Камен.

На територията на общината действат 16 читалища, които са организатори и инициатори на основните събития в културния календар на общината. Читалищата пазят фолклорните обичаи и традиции.  В народните читалищата действат 37 самодейни художествени колектива, които популяризират български я фолклор и традиции и представят общината на  фестивали и конкурси. В селата Камен и Сушица са възстановени и се  провеждат обичаите – мена, мъжка сватба, откриване на жътвата, Гергьовден и др. В с. Виноград традиционно се провеждат Тодоровденски кушии, а в селата Благоево, Балканци и Владислав Илинденски седянки.

Основни културни мероприятия в общината са Каралийчевите дни на културата , които се провеждат всяка година през месец май и са посветени на световно известния писател Ангел Каралийчев. Общината предвижда да организира и Театрални дни в чест на актьора Рачко Ябанджиев.

На особена популярност се радват фестивалите в общината – Фестивалът на Житената питка, който се провежда ежегодно  на 16 октомври Международния ден на хляба и прехраната. В общината се утвърдиха и други фолклорни и кулинарни празници – Празника на лопуша в с. Бряговица, Празника на баницата в с. Ново Градище, Никулденска трапеза в с. Асеново,  в с. Горски Сеновец ще възродят традиционния Празник на дрянката.

Място в културния календар на община Стражица имат и Фестивалите „Рокстраж“ – за рок музика и Фестивалът „Фолкстраж“- за народни оркестри, от 2020 година в с. Сушица се организира  Фестивал на българска патриотична песен „За теб България“ .